top of page
Johanna

ELIS - Ett Liv I Självständighet

  • Egenmakt

  • Lärande

  • Integritet

  • Självkänsla

 

Vi lägger stort engagemang och vikt vid att våra äldre placeringar ska förberedas för att kunna stå på egna ben. Vi på Venöhus har därför arbetat fram ett unikt program för att ungdomarna ska kunna känna sig trygga inför vuxenlivet. Denna plan är applicerbar på både de ungdomar som bott på Venöhus en längre tid och de som flyttar in direkt från exempelvis ett annat HVB, SiS eller hemmet men som behöver mellanlanda och få stöd innan en mer självständig boendeform eller för att underlätta hemflytt.


De ungdomar som vuxit upp under samhällets vård är en av de mest utsatta och eftersatta grupperna i Sverige. Trots detta finns idag inget direkt utbildningsprogram som riktas mot den gruppen av ungdomar i Sverige. Ungefär hälften av ungdomarna i samhällsvård saknar gymnasieutbildning och står i högre andel jämfört med sina jämnåriga långt ifrån arbetsmarknaden.


Oftast saknas trygga och engagerade vuxna som finns kvar över tid och som kan vara till stöd både inför, under och efter övergången till vuxenlivet och den självständighet som krävs.

Därför har vi på Venöhus arbetat fram ett program som täcker 4 viktiga byggstenar i grunden för en stabil framtid. Dessa uppnås genom att erbjuda ett praktiskt, emotionellt och kunskapshöjande stöd för att utveckla ett hjälpsökande beteende hos ungdomen som ersätter tidigare destruktiva beteendemönster.

 

  • Hälsa och Välmående

Området innefattar vägledning och kunskap för att upprätthålla en god fysisk och psykisk hälsa. Ungdomen ges kunskap i att upprätthålla de vårdkontakter hon redan har och önskar ha.  

Området innefattar även motiverande samtal om hälsa, kost och sömn. Ungdomen får även grundläggande verktyg i hantering av stress eller ångestfyllda situationer.

 

  • Samhällsorientering och boende

Ungdomen får kunskap om hur samhället fungerar, vilken myndighet som gör vad och vilka möjligheter till stöd som finns. Vi ger ungdomen kunskap i ekonomisk planering samt hushållning. Ungdomen får möjlighet att utveckla sin förståelse för sociala normer, jämställdhet, integritet och andra samhällsviktiga områden.

 

  • Utbildning och sysselsättning

Ungdomen ges en förståelse och insikt i vikten av utbildning, arbete eller annan sysselsättning. Ungdomen ges en möjlighet att identifiera sina intressen och kunskaper och på så sätt kunna matcha studier/arbete/praktik. Området innehåller motiverande samtal samt praktiska övningar ex. lära sig skriva cv och dyl.       


  • Nätverk och sammanhang

Ungdomen ges en förståelse för vikten av en meningsfull fritid och den positiva inverkan sunda relationer har för ungdomen. Genom den förståelsen kan ungdomen bygga upp ett tryggt, stabilt socialt nätverk runt sig.

Vi jobbar för att öka förståelsen för det egna nätverket och synliggöra hur ett välfungerande nätverk kan vara till stor hjälp och stötta inom många områden i livet.


Programmet bygger på enskilda samtal och övning, gruppsamtal med de ungdomar som deltar samt praktiska uppgifter i huset i samspel med andra deltagande ungdomar.

Ungdomen kommer ex. få planera och strukturera sin vardag genom att boka tvättstuga, planera matlagning samt budgetera för den egna ekonomin. Ungdomen kommer veckovis tillsammans med personal göra veckoplanering för att få en kontinuitet samt en tydlig översikt över sin vardag.


Vid inskrivningen görs en ADAD för att få en översikt över vilka behovsområden som finns. Utifrån detta utformas, tillsammans med ungdomen, en individuell handlingsplan med tydliga mål och insatser. Denna handlingsplan kommer även möta målen utifrån genomförandeplan.

Varje ungdom som deltar i programmet får en tydlig checklista från start med vad ungdomen kommer att lära sig. En individuell planering med tidslinje för genomförande kommer att upprättas för att skapa en tydlighet i vad som ska ske och när under placeringstiden.

Ungdomen kommer att få enskild stöttning av personal men kommer även få stöttning tillsammans med andra ungdomar som ingår i programmet.


Programmet påbörjas när ungdomen är mogen för detta men från ca 16 års ålder och pågå fram tills ungdomen är redo för nästa steg alternativt fyller 18 år. Programmet pågår i 24 veckor med möjlighet för utökning om något var extra svårt eller behöver ytterligare fokus.


Venöhus har med sin erfarenhet sett att ett behov av tydlighet gällandes vart ungdomen ska ta vägen efter sin placering. Vi har sett en större motivation och ett engagemang hos de ungdomar som fått till sig av socialtjänst att dom efter sin tid på Venöhus kommer få flytta till stödboende/eget boende alt hem till vårdnadshavare. Vi ser även att många ungdomar som är redo för nästa steg i sin utveckling trots detta blir kvar i den placeringsform dom är i idag och av den anledningen inte motiveras och stärks i sin personliga utveckling. För att bidra till att ungdomen fortsätter att lyckas med sina framsteg har vi arbetat fram detta program där det främsta målet är att ungdomen ska klara sig utan större insatser från socialtjänst och på så sätt kunna leva ett normativt liv utifrån sina egna förutsättningar.


Vi ser möjligheter i att socialtjänst efter att ungdomen nått sina mål i sin genomförandeplan placerar ungdomen på Venöhus för att delta i ELIS-programmet som ett sista steg innan en mer självständig boendeform.


Under sin placeringstid kommer ungdomen vara en del av den övriga verksamheten i huset och på så sätt få en del av den gemenskap och trygghet som Venöhus erbjuder.




0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

DET HÄR ÄR VI

Comments


bottom of page