top of page

METODIK

SALUTOGENT FÖRHÅLLNINGSSÄTT

Genom att fokusera på det positiva och det som fungerar hos varje enskild ungdom för att öka självförtroende och stärka ungdomarna. 

Genom att skapa begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet hjälper vi ungdomarna att själva ta kontroll över sin tillvaro och vända den till någonting positivt.

LÅGAFFEKTIVT BEMÖTANDE

Genom att arbeta lågaffektivt skapar personalen en lugn och trygg miljö för ungdomarna att läka i. Att bemöta lågaffektivt minskar risken för konfrontativa situationer och konflikter och ger ungdomarna utrymme att själva uttrycka sig när de är redo för det. Det lågaffektiva arbetssättet genomsyrar hela verksamheten i allt från vardaglig interaktion till strukturerade samtal.

MOTIVERANDE SAMTAL (MI)

Med hjälp av motiverande samtal är målet att stärka varje ungdoms tro på sig själv och sin egen förmåga och möjlighet till förändring. Genom att nyfiket och empatiskt lyssna till ungdomen och ställa undersökande frågor syftar samtalsmetoden till att stärka ungdomens egna beslut till positiva och hälsosamma livsval.

TRAUMAMEDVETEN OMSORG (TMO)

Ett forskningsbaserat förhållningssätt som syftar till att skapa miljöer som främjar läkning och återhämtning. TMO är ett förhållningssätt som genomysyrar verksamheten i allt från den gemensamma miljön till riskbedömningar, lämpllighetsbedömning och matchning men främst personals bemötande i samtal och interaktion med våra ungdomar.

ADAD

Vi arbetar med ett kartläggningsverktyg för unga med social problematik som heter ADAD.
Metoden grundar sig på intervjufrågor inom nio olika livsområden. Kartläggningen ligger sedan till grund för planering av vidare stöd och behandling.

ADL

Tydlighet i en värld av kaos brukar uppskattas är vår erfarenhet. På Venöhus jobbar vi med bildstöd där behov finns. Varje ungdom får ett tydligt veckoschema där samtliga aktiviteter för veckan
finns med. För att förbereda ungdomen för livet efter placeringen kan  även vissa ansvarsområden i verksamheten ingå i planeringen.

 

Varje vecka har vi husmöten med hela ungdomsgruppen. Då planerar
vi veckans och helgens aktiviteter tillsammans med ungdomarna. Detta är även ett tillfälle för ungdomarna att lyfta sina åsikter och önskemål.

 

Aktiviteterna utanför Venöhus ger ungdomarna en bredare bild av samhället och vad som förväntas av dem. Ungdomarna kan på det sättet lära sig sociala och praktiska färdigheter genom vardagliga situationer och aktiviteter tillsammans med personal och av varandra.

Förutom vid aktiviteter tränas även ungdomarna i praktisk ADL i vardagen genom att ha rutiner för bland annat städ, tvätt, hygien och eventuell matlagning.

FYSISK AKTIVITET

För att förbättra den fysiska och psykiska hälsan deltar flickorna i regelbundna fysiska aktiviteter på gym eller andra aktiviteter som vi bestämmer gemensamt.
Många studier visar på att regelbunden fysisk träning ger ett flertal  fördelar utöver en fysiskt stark kropp. Några av fördelarna är följande:

  • minskad ångest

  • motverkar depression. Regelbunden fysisk träning ger samma effekt på mild eller medelsvår depression som SSRI-preparat (Hansen, 2018).

  • ökad koncentrationsförmåga

  • minskad stress

  • ökad minnesförmåga

  • ökad kreativitet

Fysisk träning stärker kroppsmedvetenheten, ger ökad styrka, uthållighet, energi och vitalitet. Vi vet att fysisk träning ger större lugn och mindre oro som per automatik ger en mer positiv livssyn. Relationen stärks mellan flickorna och personal när vi upplever saker tillsammans, likväl som parallella samtal blir ett naturligt inslag.

MENINGSFULL FRITID

Vi använder oss av hästunderstödda aktiviteter (HUA) för att bidra till flickornas välmående. Även hundar finns regelbundet i verksamheten i samma syfte.

När vi besöker stallet är tiden strukturerad utifrån olika övningar som syftar till att stärka varierande förmågor hos ungdomarna. HUT är en evidensbaserad metod som kan användas för att stärka:

  • impulskontroll

  • empati

  • medveten närvaro

  • närhet

  • samarbete

  • kroppskontroll

  • ledarskap

  • självförtroende

Både hästar och hundar är känsliga varelser som speglar våra emotioner och gör det tydligt för ungdomen vad hon behöver jobba med. Självkänslan växer när du kan styra ett stort djur och samvaron med djur minskar stress och ökar kroppens endorfiner. Föreställ dig känslan av att bli väckt av en hund på morgonen när du ska iväg till skolan!

SKOLGÅNG

En fungerande skolgång ser vi som en av de viktigaste skyddsfaktorerna för att ungdomar ska utvecklas till självständiga och trygga individer. Därför har vi ett nära samarbete med lokala skolor för att skapa en individuell plan för en fungerande skolgång för varje ungdom.

ELIS (ETT LIV I SJÄLVSTÄNDIGHET)

Vi lägger stort engagemang och vikt vid att våra äldre placeringar ska förberedas för att kunna stå på egna ben. Vi på Venöhus har därför arbetat fram ett unikt program: ELIS – Ett Liv I Självständighet. Detta för att ungdomarna ska kunna känna sig trygga inför vuxenlivet. Detta program är applicerbart på både de ungdomar som bott på Venöhus en längre tid och de som flyttar in direkt från exempelvis ett annat HVB, SiS eller hemmet men som behöver mellanlanda och få stöd innan en mer självständig boendeform eller för att underlätta hemflytt.

Programmet täcker 4 viktiga byggstenar i grunden för en stabil framtid. Dessa uppnås genom att erbjuda ett praktiskt, emotionellt och kunskapshöjande stöd för att utveckla ett hjälpsökande beteende hos ungdomen som ersätter tidigare destruktiva beteendemönster.

  • Hälsa och Välmående

  • Samhällsorientering och boende

  • Utbildning och sysselsättning

  • Nätverk och sammanhang

Vi har ramavtal med följande kommuner

 

Linköping, Norrköping, Finspång, Mjölby, Söderköping, Valdemarsvik, Åtvidaberg
 

 Gävle
 

 Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ovanåker, Söderhamn

Alvesta, Bjuv, Bromölla, Burlöv, Båstad, Eslöv, Falkenberg, Halmstad, Helsingborg, Hylte, Hässleholm, Höganäs, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Kävlinge, Laholm, Landskrona, Lessebo, Ljungby, Lomma, Lund, Malmö, Markaryd, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Tingsryd, Tomelilla, Trelleborg, Uppvidinge, Varberg, Vellinge, Växjö, Ystad, Åstorp,  Älmhult, Ängelholm, Örkelljunga, Östra Göinge

 

17.jpg
bottom of page